Karácsonyi ajándékozás egykor
... a korabeli hirdetések tükrében

 

cimlap_-magyarorszagesanagyvilag_1875_2_pages353-353-page-001.jpg

Karácsonyi készülődés - Magyarország és a Nagyvilág 1875. 

"A karácsony foglalkoztatja egy hét óta az egész világot. Karácsonyi hirdetések mindenfelé, karácsonyi cikkek, alkalmas ajándékok minden boltnak az ablakában. A piacokon egész fenyveserdők támadtak hirtelen, a karácsonyfák kolosszális tömege. Minden dolognak „karácsonyi“ most a jelzője. Vannak karácsonyi könyvek, karácsonyi cipők, karácsonyi zenemüvek, karácsonyi cukorkák, karácsonyi szekundák. De a mi a fő: van karácsonyi szünet is. Csupa karácsonyi hangulat minden..."

- írta a Pécsi Közlöny újságírója 1895-ben. 

De mit ajándékoztak egykor az emberek szeretteiknek, s mit igyekeztek a kereskedők eladni nekik? Mai blogbejegyzésemben az 1870-1920-as időszak közötti karácsonyi hirdetésekből válogattam. 

Hölgyek örömére

 

karihangulat.jpg

 Karácsonyi hangulat - Vasárnapi Újság 1884.

 

"A karácsony mozgásba hozott mindent. A tarkábbnál tarkább hirdetések, dúsabbnál dúsabb boltkirakatok — mind egy czélra törekszenek, hogy ki a leleményesebbe néző és vevő közönség figyelmét magára vonniMost minden bolttulajdonos egy kissé festész, tableauxrendező és költő, a ki selyem szövetekből, gyöngyökből, legyezőkből, s a diszáruk minden nemeiből Írja ódáit a közönséghez. [...]  S ha boltjuk és áruik feltűnővé tételében leleményesek, hirdetéseikben vetekednek a legjobb epigrammatikussal. 'A viruló egészség a legnagyobb kincs — tehát X. szabó jutányosan ajánlja a hideg ellen legjobban óvó téli bundáit.'" - 

- olvashatjuk egy 1873-ban megjelent esszében a Nefelejts női magazin hasábjain. 

A hölgyek számára kiemelten a kézimunkához használható eszközöket reklámoztak a hirdetők. Sláger termék volt pl. a varrógép, amely a fővárosi és a vidéki lapok hasábjain is ugyanúgy megjelent az ünnepek előtt, mint l. az alábbi 1877-es hirdetésben Miskolcon: 

miskolc1877varrogep.png

Mindemellett természetesen megjelentek a ruházai cikkek is...

... például a szemüvegek és lorgnettek 

mindenes_vasarnapi_ujsag_1878.jpg

Vasárnapi Újság 1878.

... vagy éppen a cipők...

cipok_az_ujsag_1912.jpg

Az Újság 1912.

... vagy éppen a kabátok és egyéb felsőruházati cikkek is.

noiruha_borsszemjanko_1894-1539845698_pages856-856-page-001.jpg

Borsszem Jankó 1894.

 Érdekesség, hogy a férfiak számára "illő karácsonyi ajándékok" ritkábban jelentek meg a hirdetésekben. 

urakmagyarorszagesanagyvilag_1875_2_pages344-344-page-001.jpg

Magyarország és a Nagyvilág 1875.

Azért órák és egyéb férfi kiegészítők fel-fel bukkantak a reklámok között. 

 ora.png

Miskolc c. lap, 1877.

Az én személyes kedvencem viszont az alábbi hirdetés, a Pécsi Napló 1909. évfolyamából:

tea-poecsinaplo1909.jpg

Gyerekeknek

 

magyarorszagesanagyvilag_1868_2_pages287-287-page-001.jpg

Természetesen a régi időkben is mindig kérdés volt, mit kapjanak a gyerekek Karácsonyra. A klassikus ajándékok, a babák, építőkockák és hintalovak mellett időről időre megjelentek újdonságok is a kínálatban. 

"A legkisebb mozgófényképek. Most, karácsony előtt, amikor mindenkinek gondot okoz, mit vegyen a gyermekeknek, szívesen látják majd a Record bioskop fényképeket, melyeket még a legkisebb gyermek is maga kezelhet, amennyiben a saját kezével huzza végig a kartonlapot az üveg- szerü vonalzott háttérén és a legpompásabb, mulattató figurák jelennek meg szemei előtt, melyeken na- gyobbitott kiadásban jókat mulatott már az igazi moziban. A találmány mindenképen ötletes, valódi amerikai gondolrt, a gyermek eszét is foglalkoztatja an- ,nak használata és a 3 koronás játékszerrel mindjárt egész 15 számból álló műsor is jár és Pécsett a Schwarzenberg féle koronás áruházban van annak kizárólag telepe. A rekord bioszkop mozgófényképeknek már karácsonyra is nagy keletjük lesz."

- olvashatjuk például a Pécsi Napló 1909. december 12-i számában, de a korábbi években is időről időre előkerültek érdekességek, pl. már az 1880-as években "türelmi játékok", vagy a Richter-féle Horgony-Kőépítőszekrények, amelyek a hirdetés szerint "valamennyi országban osztatlan dícséretet talált. 

jatek_borszemjanko1894.png

 

Igényre szabott ajándékok

 

Az 1870-es évek végétől évtizedeken keresztül találkozhatunk Kertész Tódor karácsonyi hirdetéseivel a korabeli országos lapokban. A hirdetéseinek érdekessége, hogy jó kereskedőként már a kezdetektől fogva igényre fókuszálva fogalmazta meg a hirdetéseit - miközben kiderült, hogy gyakorlatilag nincs olyan célcsoport, amelynek ne kínálna valamit. 

celcsoport_fovarosilapok_1876_12_pages98-98-page-001.jpg

 

A Karácsony  fényét emelendő...

 

Egyik korábbi blogbejegyzésemben már bemutatásra kerültek a karácsonyi vásárok, az egykori karácsonyi készülődés. Érdekes, ahogy a karácsonyi díszítéssel kapcsolatos hirdetések már a 19. század második felében megjelennek a lapokban.

A Borsszem Jankó 1894-es számából:

disz01borsszemjanko_1894-1539845698_pages856-856-page-001.jpg

Ilyen és hasonló hirdetések évről évre felbukkannak a karácsonyi reklámok között, de  szemfüles reklámvadász különlegességekre is találhat a hirdetések között: 

diszek_tolnaivilaglapja_1909_04_pages610-610-page-001.jpg

Tolnai Világlapja 1909. 

 A díszek mellé pedig az ünnep fényének emelésére bonbonok, pezsgők, borok értékesítői is megjelentek a hirdetők között...

pezsgofovarosilapok_1873_12_pages90-90-page-001.jpg

Fővárosi Lapok 1873. 

... sőt, a vidéki lapokban is egyre elterjettebbekké váltak a helyi kereskedők hasonló hirdetései:

disz_es_cukor_mohacsiujhirlap_1913-1557362339_pages206-206-page-001.jpg

Mohácsi Új Hírlap 1912. 

bor_-miskolcireggelihirlap_1919_12_pages114-114-page-001.jpg

Reggeli Hírlap, Miskolc 1919. 

Karácsonyra olvasmányélményt?

 

A 19. század második felében a könyv nemcsak olvasmányélmény, hanem a lakás dísze is volt. Éppen ezért különös, hogy a könyv, mint karácsonyi ajándék lehetősége a korabeli hirdetésekben kevésbé köszön vissza, s az ajándékok sorában is kevésbé szerepelt. Ahogy az 1870-es évek második felében az egyik újságíró szóvá is tette: 

"Karácsonyi statisztika. A Váci utcában karácsony-estéjén egy elsőrangú könyvkereskedés a magyar költők diszkiadásaiból s más irodalmi diszmüvekböl háromszáz forintot vett be, mig ugyanakkor Marton Alajos diszmükereskedésének negyedfélezer forintnyi forgalma volt. Mondja aztán valaki, hogy krachos időket élünk!"

A könyvvásárlás, illetve könyvhirdetések hiánya azonban időről időre megjelenik az újságokban. Sok évvel később a Kecskeméti Újság 1912-es évfolyamában hasonló problémára hívja fel az egyik tárcában az újságíró a figyelmet: 

"Szólván pedig a nap mint nap hatalmas mennyiségben megjelenő hirdetésekről, nem hagyhatjuk említés nélkül, hogy azokból majdnem teljesen hiányzanak azok, melyek a könyvekre vonatkozhatnának. Magyar müveket, regényeket, novellákat, színdarabokat, társadalmi és tudományos munkákat úgyszólván egy cég sem ajánl, mintha a könyvek a karácsonyi ajándékozások idején egyáltalában nem játszanának szerepet. Nem akad kiadó, vagy könyvkereskedő, ki helyesnek, hasznosnak találná, hogy könyveket ajánljon, hogy karácsonyi ajándékul megfelelő köteteket hirdessen, fölhiva a karácsonyi ajándékozók figyelmét arra, hogy mely müvek és mily árban volnának megfelelők. Úgy látszik, hogy a magyar közönségnek könyvre nincs szüksége, vagy hogy a kiadók hirdetés nélkül is képesek túladni kiadványaikon., mert hiszen ha nem igy állana a dolog, a könyvek is belekerülnének a hirdetések gazdag sorozatába. Ám, ha az üzleti élelmesség és reszkirozás nem nyilatkozik is meg e tekintetben s ha a könyvek barátait nem csiklandozzák megfelelő hirdetésekkel, a kiadók azért alaposan panaszkodnak, egyáltalában nem jutván az eszükbe, hogy talán más vásárt csaphatnának, ha a hirdetők közt ők is részt vennének,'‘épen úgy ajánlva az irodalmi munkákat, amint azt a divatkereskedék teszik az ő cikkeikkel. "

Mindez azonban csak részben igaz: a korabeli magazinok minden évben karácsonyi előfizetési akciót hirdettek már abban az időszakban is, amely ugyanúgy bekerülhetett a karácsonyfák ajándékai közé, mint az apróbb-nagyobb csecsebecsék. A háború idején, 1913-ban jelent meg a Muhácsi Újság hasábjain a Vasárnapi Újság előfizetői hirdetése, amely arra is jó példa, hogy a lakpok egymás hasábjain is elkezdték lapjaik reklámozását - azaz elkezdődött a harc az olvasókért. 

 folyoiratelofizetes_-mohacsiujhirlap_1913-1557362339_pages202-202-page-001.jpg

A Vasárnapi Újság előfizetői felhívása a Mohácsi Újság hasábjain 1913-ból

A karácsonyi hirdetésszervezés fortélyai egykor

 

"Némely lap teli van karácsonyi hirdetésekkel és egyéb őrült, nagyhangú reklámmal. Szinte azt kell hinnem, hogy egy pár njság csak melléklet a hirdetésekhez."

- morgott 1888-ban a Bolond Istók újságírója egy rövid hírben. S valóban, az 1970-es évek végétől kezdve megszaporodtak a hirdetések a karácsony előtti újságok, folyóiratok, magazinok hasábjain. 

karacsonyreggelmagyarorszagesanagyvilag_1874_2_pages305-306-page-002.jpg

Karácsony reggel. Forrás: Magyarország és a Nagyvilág 1874.

Az 1870-as évektől egyre fontosabbá váltak a hirdetések a magazinok, újságok hasábjain, s lapok hirdetésszervezői pedig időről időre újabb és újabb ötleteket dobtak be hirdetők megszerzésére. 

 Jópár évvel később Az Újság karácsonyi lapszámában olvashatjuk:


Most, a mikor e sorokat írjuk és az utolsó (180-ik)
hirdetési oldal körül foglalatoskodik hozzáértő szemmel és kézzel Stepek, »Az Újság« hirdetéseinek főszedője és tördelője, önkénytelenül is a tíz év előtti karácsonyi számunkra gondolunk, melynek már akkor nagy terjedelméből alig foglalt el 25 oldalt a hirdetés. Nem »Az Újság« publiczitásának híján múlt ez a mai viszonyok szerint kevés hirdetés, mert »Az Újságának« már első évi fennállásakor annyi előfizetője volt, mint akármelyik más elterjedt napilapnak: hanem azon múlt, hogy a hirdető közönséget tíz évvel ezelőtt még nem hatotta úgy át a hirdetés fontossága, mint mostanság és nem tudta úgy értékelni a hirdetésnek nagy hódító erejét, mint a hogy azt most örvendetesen tapasztalni alkalmunk van.

 

A Borszem Jankó az 1800-as évek utolsó időszakában új típusú hirdetéssel rukkolt elő, amelyek akár a mai PR cikkek elődjeként is tekinthetőek. A következő hirdetéssel évről évre találkozhatunk a korabeli újságok hirdetései között, amelyben a Borszem Jankó a saját hirdetési felületeit hirdeti: 

"Mint minden évben a Borsszem Jankó ez idén is rendkívüli alkalmat nyújt a t. hirdető közönségnek a karácsonyi ünnepek előtt a karácsonyi hirdetések közzétételére, oly eredeti alakban és feltűnő formában mutatva be a hirdetéseket, a közönségnek mint a hogyan azt csak a „Borsszem Jankó“ teheti. E czélból a hirdető szabadon választ a Borsszem Jankónak ismert és neki leginkább megfelelő alakjai közül egyet. A hirdetési szöveget ebhez az alakhoz a czég intencziójához képest humorosan és elmésen a Borsszem Jankó műhelyében szerkesztik meg.
Ezek a hirdetések voltakép nem is hirdetések, hanem valóságos olvasmányok, még pedig igen vig és jóizű olvasmányok. Nincs olvasó az egész országban aki ezeket a jó kedvtől sziporkázó hirdetési különlegességeket, a minőket tudtunkkal egy lap sem közöl, végig ne olvasná, és nincs hirdetés, se reklám, ha még olyan furfangosan van is kieszelve, mely ezeket a karácsonyi hirdetéseket hatás és eredmény tekintetében még csak meg is közelítené." 

Az eredmény pedig tényleg hatásos volt, érdemes néhány apró szösszenetet végigolvasni: 

borsszemjanko_1894-1539845698_pages853-853-page-001.jpg

 Karácsonyi tréfás hirdetések a Borsszem Jankó 1894-es évfolyamából

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr7715364314
Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Kövess a Facebookon is!

Címkék

20. század eleje (2) Anna-barlang (7) avas (2) avasi hegy (2) Balassagyarmat (1) Balaton (1) balatonalmádi (1) balatonfüred (1) bánya (2) barlang (6) barlangfürdő (1) bazaltorgonák (1) bazilika (1) Bélapátfalva (1) bevásárlás (2) borászat (2) borturizmus (2) Borvidék (2) Budapest (2) Buják (1) Bükk (17) Bükk-vidék geopark (2) Bükk-vidék Geopark (6) cisztercita (1) császár (1) cseh köztársaság (1) cseh megszállás (1) csizmadia (1) dámvad (1) diósgyőri vár (1) Duna (3) dunai hajózás (3) Dunakanyar (1) Dunamente (3) Eger (3) egri vár (1) Erdőbénye (1) Erdőbényei kádárok (1) Erzsébet királyné (1) esterházy (1) Esterházy (1) Esterházy Pál Antal (1) Észak-Magyarország (21) Esztergom (1) esztergomi vár (1) Eszterházy Fényes Miklós (1) Ferenc József (2) Ferenc József császár (2) Forgách kastély (1) fürdés (1) fürdő (3) fürdőház (3) geotúra (2) gőzhajó (2) gyógyfürdő (3) gyurtyánkő-lócza (1) hajózás (2) Hámor (11) Hámori-tó (11) Hámori tó (11) hámorok (7) Hegyalja (1) Herman Ottó (2) hírességek (11) hosszú hétvége (1) Húsvét (1) I. világháború (1) idegenvezetés (1) ipar (1) Ipolytarnóci Ősmaradványok (2) Istállóskő (1) Kádárok (1) Kádártánc (1) karácsony (2) Karva (1) kastély (2) keszthely (1) kirándulás (20) kirándulások (33) Komarno (3) Komárom (4) komáromi erőd (2) Kubinyi Ferenc Múzeum (1) legendák (10) líceum (1) Lillafüred (14) magazin (2) marketing (1) Mátra (1) MÁV (1) mesterségek (1) metszet (1) miocén (1) Miskolc (16) miskolc (2) Miskolctapolca (1) népszokások (1) Nógrád megye (7) Novohrad-Nógrád Geopark (7) nyaralás (2) ősember barlang (1) ősfa (1) pálosok (1) pálos kolostor (1) Palotaszálló (6) Parád (1) Párkány (1) pest (1) Pest-Buda (1) promóció (1) Pulszky (1) pünkösd (1) Pyrker érsek (1) Salgó (1) Salgótarján (1) shoppingolás (2) síelés (1) Sissi (1) Sissy (2) Sissy császárné (3) Somoskő (2) strand (1) Szalajka-völgy (2) szánkózás (1) szarvas (1) Szarvaskő (3) szécsény (1) Szécsény (1) székesegyház (1) szeleta-barlang (1) Szentlélek (2) Szent István-barlang (6) Szent István-cseppkőbarlang (5) Szent István cseppkőbarlang (6) Szilvásvárad (2) szilveszter (1) Szirák (1) Szokások (1) szőlőművelés (1) Szüret (1) Tamási (1) Tessedik Sámuel (2) timsó (1) Tokaj (2) Tokaj-hegyalja (1) tokaj-hegyalja (1) Tokaji borvidék (1) Tolna-megye (1) Tourinform (1) túrázás (3) turistaság (2) turisztikai marketing (2) turizmus (3) újév (1) UNESCO Világörökség (2) ünnep (6) ünnepek (6) üveghuta (1) Vadászat (1) vaddisznó (1) vár (4) várséta (1) vártúra (4) vásár (2) vasúti kedvezmény (1) Vas Gereben (1) Visegrád (1) weekend (1) Wesselényi Miklós (1) Zsófia főhercegnő (1) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Bővebb infó, adatvédelmi szabályzat: https://www.innotime-hungary.com 

süti beállítások módosítása