Velencei éj, káprázatos tűzijáték, fáklyás felvonulás - ilyen volt az első lillafüredi Filmhét

 vf_21_815.jpg

A Palotaszálló korabeli képeslapon. Forrás: MANDA

"Az ember úgy érkezik meg a szerpentinút szalagján a vös, sötétzöld hegyoldalak közé fogott napsugaras, sárga lillafüredi Palota-szállóhoz, mint egy mesekönyvbeli pihenő várhoz, amely most egyszerre álomszép illatot, békét ajándékoz majd minden eddigi küzdelemért és fáradtságért.

- kezdte élménybeszámolóját  az Új Magyarság című lap újságírója a lap 1939. június 11-i számában. 

A Palotaszálló, amely idén megnyitásának 90. évfordulóját ünnepli, számos nemzetközi hírű programnak adott már otthont. Ilyen volt az 1939 júniusában először megrendezett Nemzeti Filmhét is, amely, ha a háború nem szólt volna közbe, alighanem a magyar Cannes-á tehette volna a Bükk ölelésében található üdülővárost.

lilafured-hamori-to-.jpg

Kilátás a Hámori tóra a Palotaszálló tornyából, egykori képeslapon

A sztártalálkozóhoz, amely már akkor is több ország filmszakmai szereplőit Lillafüredre vonzotta, egyedülálló háttér díszletet is kínált a természet, ahogy az Új Magyarság című lap is kiemelte:

 De nem elég a képeslapszerűségig giccsesen gyönyörű környék, ezen túl Lillafüred most olyan, mintha Magyarország előkelő társadalmi és főként művészvilága végre a maga mulatságára egy hétig tartó százszereplős műsort játszanék itt. A hegyek éles levegője mellett olyan levegője van most Lillafürednek, mint valami szénsavas, kellemes pezsgő jókedv, ami a filmhét szereplőiből és műsorából árad. 

 Csodás környezetben csodált sztárok

 

"Arra törekszünk, hogy európai viszonylatban is túlszárnyaljunk minden ilyenfajta ünnepséget, hogy minél nagyobb propagandát csináljunk a magyar filmnek."

- olvashattuk a Filmhét előkészületeiről szóló beszámolóban az Esti Újság hasábjain 1939. május 12-én.  

nemzetiujsag_1939_05_pages365-365-page-001.jpg

Az első lillafüredi Nemzeti Filmhéten végül több mint 300 színész, rendező, zenész, filmkritikus és kultúrpolitikus vett részt. A programok azonban nemcsak a filmszakmának, hanem a nagyközönségnek is számos programot biztosítottak. Ahogy az Esti Újság már májusban beszámolt róla, "Filmhétre a lillafüredi és miskolci szállodák és penziók rendkívüli kedvezményeket fognak nyújtani, úgyhogy a nagy- közönség is szokatlanul olcsó áron juthat az egyheti üdüléshez és szórakozáshoz." Mindemellett az utazási irodák kínálatában is ott szerepelt a programokon való részvétel.

nevtelen.png

 

A Magyar Élet című lap így számolt be a rendezvény első napjáról:

Pazar pompában, ünnepi díszben ragyog Lillafüred. A mesepalota káprázatos termeiben, a hegyek ölében, a napfényes terraszokon, a parkban és a mélyzöld tavon, egész Lillafüreden a magyar film ünnepi hete kezdődött meg. A Palota-szálló termeiben híres magyar színészekbe, rendezőkbe, ragyogó színésznőkbe botlik a riporter. Itt egy társaságnak Turay Ida tart viccversenyt, amott a res rendező, Pásztor Ferenc siet az előadóterembe. Kiss Ferenc is a próbabemutatóra igyekszik. Bordy Bella is most surran be épp. Mert azért filmhét a filmhét, hogy peregjen a film. Pereg is az egyik teremben állandóan. Most a Variete csillagát forgatják, Bordy Bellával. Bordy itt a széksorok zött Bordy ott a filmen...

A megnyitóról a korabeli filmhíradók is beszámoltak. Forrás: filmhiradokonline.hu

Az akkor páratlan sztártalálkozóhoz a Palotaszálló ideális, mesés környezetet biztosított. 


"A
fellobogózott Palota Szállóhoz egymás után gördültek be a meseautók és az érkezőket azonnal a film pergőtűzébe veszik szemfüles operatőrök. A Nemzeti Filmhét résztvevői elszállásolásuk után estélyi ruhákban jelentek meg a szálló halijában, ahol még az asztalra kerülő virágokat is a berendezés művészi összhangjához válogatták össze.
A
hall fényárjában a magyar film vezérei, a magyar kultuszkormányzat kiküldöttei beszélgetéssel töltötték az időt a bevezető előadás megkezdéséig. A kandalló előtt vitéz Lukács Béla államtitkár, Miskolc országgyűlési képviselője, Jeszenki Andor, Kádas Károly és Haasz Aladár miniszteri osztályfőnökök társaságában beszélget. Távolabb Bingert János, a Hunnia igazgatója, Tőrey Zoltánnal, az MFI igazgatójával és Balogh Lászlóval, a filmügyek miniszterelnökségi előadójával képezi a másik csoportot."

Az Új Magyarság is számos sztárt sorolt fel cikkében: 

A legnépszerűbb művészek vannak itt: Kiss Ferenc és felesége, Egry Mária, Turay Ida, Erdélyi Mici, Tabódy Klári, Németh Romola, (a nők mind flanelhiadrágban), Pdger Antal vörös zakóban, világos nadrágban. Azután Bingerth János, Lukács Margit, Hubrich Virgil, az Ufa vezére, Pallavicini József őr gróf, Draskovics Dezső gróf és seregnyien mások."  

Népművészeti kiállítás

A Filmhét kísérőrendezvénye volt dr. Görgey Lűszlóné népi iparművész kiállítása a Palotaszálló halljában. Erről a Felsőmagyarországi Reggeli hírlap számolt be: 

A lillafüredi Filmhét adta meg a keretet a fáradhatatlanul dolgozó, a magyar népművészetet komolyan propagáló úriasszonynak, hogy iparművészeti műhelyének kincseit kiállítsa. A Palota-szálló halijának nagy vitrinje telt meg a szebbnél-szebb kézimunkákkal, művészi kivitelű albumokkal, kerámiákkal és porcelánokkal, amelyek mindegyike a magyar falu ősművészetéről, a magyar lélek alkotókészségéről mesél. Megteltek ezekkel a csodálatosan szép remekművekkel a vitrin polcai, — de csak rövid időre. A Filmhét előkelő budapesti és külföldi vendégei szinte az utolsó darabig megvásárolták vitéz dr. Görgey Lászlóné műhelyének készítményeit. ' Szombaton rendezte be ismét Görgey Lászlóné a nagy vitrint és tekintettel a műtárgyak nagy sikerére, most már a zeneteremben is kiállítást rendez be.

 

Filmhét még a postai küldeményeken is

 A lillafüredi postahivatal a rendezvény ideje alatt, június 1- 15-e között Nemzeti Filmhét felirattal látta el a postai küldeményeket. Ez iránt a szolgáltatűs iránt akkora volt az érdeklődés, hogy Lillafüreden minden képes- és levelezőlap pillanatok alatt elkelt, mert mindenki ezzel szerette volna megajándékozni az ismerőseit. 

 

Filmbál és tűzijáték

 

 A rendezvényt emblematikussá tette a Filmbál is, amelyról a Magyar Élet így számolt be: 


Este
kilenc órától fényárban úsztak a szálló feldíszített termei és tíz órakor megkezdődött a ragyogó jelmezes filmbál, amelyen körülbelül, 400-an vettek részt. A film, a sajtó, az irodalom szereplő tényezői nagy számban voltak képviselve. Három zenekar muzsikája mellett három teremben folyt a tánc a késő reggeli órákig. [...]  
A szupé alatt egy sereg műsorszám pergett le. A legnagyobb sikert aratták a Szőnyi-testvérek, a brüsszeli nemzetközi táncverseny nyertesei.  Közben pillanatokként villantak magnéziumpatronok, az erkélyen felszerelt jupiterlámpák időnként vakító fényárba borították a termeket, a Film Híradó gépei, valamint az Amatőr Fiimezők fáradhatatlanul dolgoztak. Adám Piri délelőtti sanzonjától kezdve a péntek hajnali báli jelenetekig minden érdekes felvétel látható lesz a jövő heti Filmhíradóban. Az egybegyűltek valóban virágos kedvben maradtak együtt napkeltéig.

Ma már elképzelhetetlen, hogy a Hámori-tavon tűzijátékot tartsanak, azonban a Filmhét idején erre is sor került. A várható nagy érdeklődésre tekintettel a lillafüredi kisvasút különjáratokat indított a miskolciak számára, a többi érdeklődőt buszok szállították ki, így nemcsak a Filmhét résztvevői, hanem a helyi lakosok is élvezhették a látványt.

A Pesti Napló tudósítója így számolt be az eseményről: 

Fáklyás felvonulás nyitotta meg a záróünnepséget, utána a Palota-szálló tornyáról és a szemközti szikláról reflektorokkal megvilágították a Hámori-tavat, amelyen lampionos csónakok vonultak fel és a velencei éjszakák ezerszlnű világát varázsolták Lillafüredre. A velencei éjt tűzijáték követte a tavon. A lampionos csónakfelvonulásnak és a tűzijátéknak hatalmas közönsége volt.

A programból a Filmhíradók is beszámoltak:

Forrás: filmhiradokonline.hu 

"Szombaton este tündéri fénybe öltözött Lillafüred és a Hámori tó. A sötét éjszakában százak gyűltek össze a Palotaszálló terraszán és ezrek állottak a Palotaszálló környékén, hogy végignézzék a nagyszabásúnak ígérkező tűzijátékot. A környező hegyek, amelyek a sötét éjszakában kísértetiesen vették körül a tavat, impozáns környezetet adtak a tűzijátéknak. A rakéták színesebbnél-színesebb szikrázó fények özönét zúdították le a magasból. A Hámori csillogó tükrén ringó lampionos csónakok úsztak. Tündéri látvány volt."

- olvashatjuk a Magyar Élet 1939. június 11-i számában is.

A záró program

A szervezőknek minden okuk megvolt abban raménykedni, hogy a Filmhét nemzetközi hírű, minden évben megismétlődő programmá növi majd ki magát, amely turisztikai és filmszakmai szempontból is számos eredményt hozott. A záró rendezvényről az egész hazai sajtóban olvasni lehetett. 

Vasárnap Lillafüreden a környék előkelőségeinek és a fővárosi művészeknek népes részvételével tartották meg a filmkongresszus műsoros záró ünnepségét. Bingert János, a Hunnia-filmgyár agilis igazgatójának kezdeményezésére rendezett nemzeti filmhét most már minden valószínűség szerint minden évnek visszatérő, színes programpontja marad, hogy a magyar filmkészítésben az elért eredményeket évenként összegezze és egyben tisztázza, összhangba hozza az új terveket. A lillafüredi napok alatt minden hivatalos, merev formától mentesen, barátságos, meghitt megbeszélések során sikerült tisztázni számos régi ellentéteket. A különböző frakciók érdekkörein túl megegyezve az egységes magyar filmélet programjában, most már konkrét eredménynek tekinthetjük azt, hogy a következő hetekben két ‘műteremben ismét, kigyúlnak a reflektorok és megkezdődik a munka.

Ugyan a következő évben még hasonlóan jelentős érdeklődés mellett megrendezték a találkozót, a háború nem engedte a folytatást...   

 

Felhasznált források: 

- Magyar Élet című lap 1939. évfolyam
- Filmhiradokonline.hu
- Nemzeti Filmhét című összeállítás
- Nemzeti Újság 1939. évfolyam
- mandadb.hu
- Pesti Napló 1939. évfolyam
- Függetlenség 1939. évfolyam
- Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap 1939. évfolyam
- Új Magyarság 1939. évfolyam
- Esti Újság 1939. évfolyam

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr2515804732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Kövess a Facebookon is!

Címkék

20. század eleje (2) Anna-barlang (7) avas (2) avasi hegy (2) Balassagyarmat (1) Balaton (1) balatonalmádi (1) balatonfüred (1) bánya (2) barlang (6) barlangfürdő (1) bazaltorgonák (1) bazilika (1) Bélapátfalva (1) bevásárlás (2) borászat (2) borturizmus (2) Borvidék (2) Budapest (2) Buják (1) Bükk (17) Bükk-vidék Geopark (6) Bükk-vidék geopark (2) cisztercita (1) császár (1) cseh köztársaság (1) cseh megszállás (1) csizmadia (1) dámvad (1) diósgyőri vár (1) Duna (3) dunai hajózás (3) Dunakanyar (1) Dunamente (3) Eger (3) egri vár (1) Erdőbénye (1) Erdőbényei kádárok (1) Erzsébet királyné (1) esterházy (1) Esterházy (1) Esterházy Pál Antal (1) Észak-Magyarország (21) Esztergom (1) esztergomi vár (1) Eszterházy Fényes Miklós (1) Ferenc József (2) Ferenc József császár (2) Forgách kastély (1) fürdés (1) fürdő (3) fürdőház (3) geotúra (2) gőzhajó (2) gyógyfürdő (3) gyurtyánkő-lócza (1) hajózás (2) Hámor (11) Hámori-tó (11) Hámori tó (11) hámorok (7) Hegyalja (1) Herman Ottó (2) hírességek (11) hosszú hétvége (1) Húsvét (1) I. világháború (1) idegenvezetés (1) ipar (1) Ipolytarnóci Ősmaradványok (2) Istállóskő (1) Kádárok (1) Kádártánc (1) karácsony (2) Karva (1) kastély (2) keszthely (1) kirándulás (20) kirándulások (33) Komarno (3) Komárom (4) komáromi erőd (2) Kubinyi Ferenc Múzeum (1) legendák (10) líceum (1) Lillafüred (14) magazin (2) marketing (1) Mátra (1) MÁV (1) mesterségek (1) metszet (1) miocén (1) Miskolc (16) miskolc (2) Miskolctapolca (1) népszokások (1) Nógrád megye (7) Novohrad-Nógrád Geopark (7) nyaralás (2) ősember barlang (1) ősfa (1) pálosok (1) pálos kolostor (1) Palotaszálló (6) Parád (1) Párkány (1) pest (1) Pest-Buda (1) promóció (1) Pulszky (1) pünkösd (1) Pyrker érsek (1) Salgó (1) Salgótarján (1) shoppingolás (2) síelés (1) Sissi (1) Sissy (2) Sissy császárné (3) Somoskő (2) strand (1) Szalajka-völgy (2) szánkózás (1) szarvas (1) Szarvaskő (3) szécsény (1) Szécsény (1) székesegyház (1) szeleta-barlang (1) Szentlélek (2) Szent István-barlang (6) Szent István-cseppkőbarlang (5) Szent István cseppkőbarlang (6) Szilvásvárad (2) szilveszter (1) Szirák (1) Szokások (1) szőlőművelés (1) Szüret (1) Tamási (1) Tessedik Sámuel (2) timsó (1) Tokaj (2) Tokaj-hegyalja (1) tokaj-hegyalja (1) Tokaji borvidék (1) Tolna-megye (1) Tourinform (1) túrázás (3) turistaság (2) turisztikai marketing (2) turizmus (3) újév (1) UNESCO Világörökség (2) ünnep (6) ünnepek (6) üveghuta (1) Vadászat (1) vaddisznó (1) vár (4) várséta (1) vártúra (4) vásár (2) vasúti kedvezmény (1) Vas Gereben (1) Visegrád (1) weekend (1) Wesselényi Miklós (1) Zsófia főhercegnő (1) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Bővebb infó, adatvédelmi szabályzat: https://www.innotime-hungary.com 

süti beállítások módosítása