"Ahol Herman Ottó pihent"

ujidok_1906_2_pages162-163-page-001.jpg 

105 évvel ezelőtt, 1914. december 27-én halt meg Herman Ottó, a 19. század második felének, 20. század elejének egyik legjelentősebb kutatója, tudósa, politikusa, aki egyaránt jelentős eredményeket ért el a hazai ornitológia terén, összegyűjtötte és leírta a magyarországi pók- és halfajokat, a hazai népélet kutatójaként etnográfusként is kiemelkedő kutatásai voltak, s nem utolsó sorban neki köszönhető, hogy közel két évtizedes küzdelem árán  elkezdődhetett a Bükkben az ősember barlangjainak a feltárása is. Már életében "a madarak atyjaként" tartották számon, s az utolsó nagy polihisztorként írtak róla az újságok.

Gyerekévei legszebb időszakát a Bükk-hegységben, Alsóhámor környékén töltötte, a Bükkhöz és Miskolchoz egész életében ezer szállal kötődött. Később így emlékezett vissza gyermekkorára: 

„Gyermekéveim legszebb emlékei a bükk-erdőből mosolyognak felém. Hányszor osontam ki a házból, bemélyedtem a bükkösbe, az egyetlen templomba, a melyben igazán szivem és eszem szerint ájtatos tudok lenni.“ 

Talán ennek is köszönhető, hogy már idős tudósként szintén a Bükkben építtetett nyaralót magának. Az 1891-ben parcellázott 38 lillafüredi nyaralótelek közül a 22-es jelzésű volt, amit megvásárolt. Herman Ottó a források szerint 1889-ben Kovács Lajostól 150 forintért vásárolta meg a telket. Az 1895. évi birtokrendezéskor kialakított 10 négyszögöles házon kívül még volt két 15 – 15 négyszögöles ház is a területen. A három épület közül Herman Ottó kettőt elbontatott. Saját villaépületét 1898–1903 között felesége, Borosnyay Kamilla tervei alapján Pap János készítette el, amelyet Herman Ottó Pelelakként nevezetett el, s amely kora nyártól őszig a pihenés, kutatás, elmélyülés helyévé vált a számára, illetve felesége, Borosnyay Kamilla számára. 

54457.jpg

A Pelelak 1904-ben, Herman Ottóné írásával

1906-ban így írta le a ház környezetét az Új Idők újságírója: 

"- Ez a Herman Ottó nagyságos úr, — szólt hozzám a kocsis a diósgyőr-hámori országúton. Magas sziklák aljára mutatott, ahol a bokrot csupa fehérvirágos iszalag koszorúzza s méternyire nő a harangvirág.

Lepkehálóval bogarászott a virágok között Herman Ottó. Ez az ő vadászterülete. De egyúttal szülőföldje s otthona is.

A hámori házak, mályvarózsás kertecskéikkel egyszeribe elmaradnak s benn vagyunk Lillafüreden. Gólyakelepelés hallatszik az első nyaraló kertjéből. Lám ott fehérlik a jóhirü madár is. Kisül azonban, hogy mintázott artefaktum és a kelepelés sem az ő érdeme, hanem két parányi malomkeréké, amelyeket a kerten átsurranó ér hajt. Apró kalapácsaikkal verik a maguk ritmusát.

A kis kertben nyári ház, vadszőllős verandával, nagy fák vetik ablakaira az árnyékot, köröskörül buglyos páfrán, vadvirág; s egy akkora héjakút, (vagy botanice: takács-mácsonya), hogy csodájára járhatnának a füvészek."

A kert a faragott gólyával. Forrás: építészfórum.hu

A leírás így folytatódott: 

"A házat, nyilvánvaló, a maga termetére szabta a gazdája. Egész Lillafüreden nincs párja a környezetének.
Minden szépségét a Bükk-hegvség ősi flórája adja: erfurti mag nem került ebbe a televénybe. A két kis malomkerék, ravasz kalapács-szerkezetével, szintén a gazda fúró-faragó művészetének teremtménye, ez is idevalósi. Hogy most Herman Ottó sűrűbben szólal meg az újságok vezércikk-hasábjain: a két malom is politizál.
Az egyik ezt a ritmust veri ki:
— Odavanaz — or—szág, — odavanaz — or—szág!
A másik rádupláz, elmondván, hogy máris tönkrejutottunk s mit ehet a magyar ember mást, mint:
— Ret—ket, ke—nye—ret, — ret—ket, — ke—nye-—ret...
- így magyarázta Herman Ottó. Neki pedig, aki a madarak nyelvét is érti. tudnia kell."

952_24-a-kisto-a-haz-elott-feltehetoleg-1930-korul.jpg

A kerti tó a ház előtt. Forrás: Építészfórum.hu

A polihisztor halála után néhány hónappal Leszih Andor, a miskolci múzeum vezetője írt egy visszaemlékezést Ahol Herman Ottó pihent címmel, amely megjelent a Miskolczi Naplóban, valamint a Budapesti Hírlapban is. 

"A telek nem nagy, de amint Herman Ottó mondta, nincs Magyarországon herceg, akinek olyan parkja lenne, mint neki van, mert olyan szikla senkinek a kertjében nincsen; a völgyet határoló Fehérkő-lápa ugyanis éppen az ő háza végében emelkedik."

- kezdte a Peleház bemutatását  szerző. A bemutatást így folytatta: 

"A kertben kanyarog a Szinva kis ága, szigetet alkotva, rajta két kalimpáló kis famalom (az egyik mindig ezt ezt mondja: ret- ket-kenye-ret), a vizben pisztrángok ficánkolnak, szem alig tudja követni villámgyors mozdulataikat, aztán egy gólya, természetadta lugasok, apró hidak, — mind a legegyszerűbb, legszebb. Az arasznyi kis sziget közepén mag; zálu növény díszeleg, szép sudár alakja van, senki el nem hinné, hogy szemétdombon élő közönséges kóró; a Herman Ottó éles szeme észrevette, milyen szép, betette a kis kert közepébe dísznek. A fák között áll egy sudár fenyőfa, ezt ő ültette, de sok bosszsusága is volt vele: a konok fenyőfa legelső, égbetörő ága nem akart sehogysem szabályszerűen egy ágba nőni fölfelé, mindig kettőbe. Hermám Ottó mindig lecsípte az egyiket, — hasztalanul. — Eleinte könnyen ment a dolog, de később a fa nőtt, növekedett, peregtek az évek, létra kellett hozzá; igy folyt a harc. „Melyikünk győz?“ — mondta az öreg ur és szeretettel nézett fel szeretett fájára."

34.jpg

Herman Ottó 1910 körül a Peleház kertjében. Forrás: mek.oszk.hu

Tudjuk, hogy a tudós itt, Lillafüreden is írt, kutatott Herman Ottó. Leszih Andor pedig egyéb kedvelt tevékenységit is számba vette visszaemlékezésében:

"Érdekes alakját gyakran látták a lillafüredi nagy séta-utón, hol mindenki a legnagyobb tisztelettel vette körül; a társaságban itt sem volt bővebb beszédű, de szavát mindenki élvezettel leste. Mindig találó és mindig mélyen járó gondolatokat takaró mondásai, akár csak írásaiban, a színtiszta magyarság, éleselméjűség és szikrázó ötletesség ruhájában csillogtak.

Jóformán naponta eljárt horgászni; a Szinva felső folyásában tömérdek a pisztráng, az öreg ur estefelé rendesen fölkereste az ő kedves horgászó helyeit. Élvezet volt nézni, hogy vetette ki és hogy vezette horgászó botját a vízben, hogy figyelt, hogy rántotta ki a horogra került halat, hogy szedte le a horogról s koppantottá főbe jó szögedi bicsakjavai, — ne kínlódjék szegény. Ha nagyon fiatal került horogvégre, az bizony visszakerült a vízbe, nem pusztította a halat, csak élvezte a horgászás nemes gyönyörűségeit. De értett is hozzá;, zsákmány nélkül nem igen tért haza; a sorba kirakott pisztrángok tündöklő zománc színeiben el gyönyörködni még külön gyönyörűség volt."

ujidok_1906_2_pages162-163-page-002.jpg

A kép és a nyitókép forrása: Új Idők 1906. évfolyam

A Peleház ma emlékházként működik, a Herman Ottó Múzeum bemutatóhelye. 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr9015366966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Kövess a Facebookon is!

Címkék

20. század eleje (2) Anna-barlang (7) avas (2) avasi hegy (2) Balassagyarmat (1) Balaton (1) balatonalmádi (1) balatonfüred (1) bánya (2) barlang (6) barlangfürdő (1) bazaltorgonák (1) bazilika (1) Bélapátfalva (1) bevásárlás (2) borászat (2) borturizmus (2) Borvidék (2) Budapest (2) Buják (1) Bükk (17) Bükk-vidék Geopark (6) Bükk-vidék geopark (2) cisztercita (1) császár (1) cseh köztársaság (1) cseh megszállás (1) csizmadia (1) dámvad (1) diósgyőri vár (1) Duna (3) dunai hajózás (3) Dunakanyar (1) Dunamente (3) Eger (3) egri vár (1) Erdőbénye (1) Erdőbényei kádárok (1) Erzsébet királyné (1) esterházy (1) Esterházy (1) Esterházy Pál Antal (1) Észak-Magyarország (21) Esztergom (1) esztergomi vár (1) Eszterházy Fényes Miklós (1) Ferenc József (2) Ferenc József császár (2) Forgách kastély (1) fürdés (1) fürdő (3) fürdőház (3) geotúra (2) gőzhajó (2) gyógyfürdő (3) gyurtyánkő-lócza (1) hajózás (2) Hámor (11) Hámori-tó (11) Hámori tó (11) hámorok (7) Hegyalja (1) Herman Ottó (2) hírességek (11) hosszú hétvége (1) Húsvét (1) I. világháború (1) idegenvezetés (1) ipar (1) Ipolytarnóci Ősmaradványok (2) Istállóskő (1) Kádárok (1) Kádártánc (1) karácsony (2) Karva (1) kastély (2) keszthely (1) kirándulás (20) kirándulások (33) Komarno (3) Komárom (4) komáromi erőd (2) Kubinyi Ferenc Múzeum (1) legendák (10) líceum (1) Lillafüred (14) magazin (2) marketing (1) Mátra (1) MÁV (1) mesterségek (1) metszet (1) miocén (1) Miskolc (16) miskolc (2) Miskolctapolca (1) népszokások (1) Nógrád megye (7) Novohrad-Nógrád Geopark (7) nyaralás (2) ősember barlang (1) ősfa (1) pálosok (1) pálos kolostor (1) Palotaszálló (6) Parád (1) Párkány (1) pest (1) Pest-Buda (1) promóció (1) Pulszky (1) pünkösd (1) Pyrker érsek (1) Salgó (1) Salgótarján (1) shoppingolás (2) síelés (1) Sissi (1) Sissy (2) Sissy császárné (3) Somoskő (2) strand (1) Szalajka-völgy (2) szánkózás (1) szarvas (1) Szarvaskő (3) Szécsény (1) szécsény (1) székesegyház (1) szeleta-barlang (1) Szentlélek (2) Szent István-barlang (6) Szent István-cseppkőbarlang (5) Szent István cseppkőbarlang (6) Szilvásvárad (2) szilveszter (1) Szirák (1) Szokások (1) szőlőművelés (1) Szüret (1) Tamási (1) Tessedik Sámuel (2) timsó (1) Tokaj (2) tokaj-hegyalja (1) Tokaj-hegyalja (1) Tokaji borvidék (1) Tolna-megye (1) Tourinform (1) túrázás (3) turistaság (2) turisztikai marketing (2) turizmus (3) újév (1) UNESCO Világörökség (2) ünnep (6) ünnepek (6) üveghuta (1) Vadászat (1) vaddisznó (1) vár (4) várséta (1) vártúra (4) vásár (2) vasúti kedvezmény (1) Vas Gereben (1) Visegrád (1) weekend (1) Wesselényi Miklós (1) Zsófia főhercegnő (1) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Bővebb infó, adatvédelmi szabályzat: https://www.innotime-hungary.com 

süti beállítások módosítása