Ilyen volt a tél Lillafüreden 9 évtizeddel ezelőtt

lillafuredkepeslap1930-as_evek.jpg

Lillafüred télen - régi képeslapon

Aligha kapott bármilyen turisztikai fejlesztés nagyobb médiajelenlétet az elmúlt közel másfél évszázadban Magyarországon, mint a lillafüredi Palotaszálló építése és az új szállodához kapcsolódó térség- és turizmusfejlesztési program. Az 1920-as évek végén és a 30-as évek elején gomba módra nőttek ki a földből az újabb és újabb turisztikai szolgáltatások Lillafüreden és környékén - gondolva arra is, hogy mind a négy évszakban kínáljon programokat az oda látogatóknak a terület. 1927-ben a 8 Órai Újság közölt egy cikket, amelyben az akkori miskolci polgármester, dr. Hodobai Sándor nyilatkozott a tervezett fejlesztésekről. Kiemelte: 

"Az új autóút egyik legnagyobb vonzóereje lesz Lillafürednek és előre látható, hogy már emiatt is igen sokan fogják felkeresni Lillafüredet és Miskolcot. A jövőben Lillafüred nemcsak nyári fürdőhely lesz, hanem azt téli sportéletre is berendezik. Az átépített hegyi utakon ródlipályákat építenek és a remek fekvésű hámori tavon St. Moritz és Davos mintájára modern korcsolyapályát rendeznek be."

 

mandavf_21_806.jpg

A téli Lillafüred régi képeslapon. Forrás: MANDA

1930. szeptember 28-án Dr. Polizel Jenő miniszteri osztálytanácsos, a Magyar Síszövetség társelnöke így nyilatkozott az Est újágírójának: 

"Miskolc mellett ott van Lillafüred és amint már a múltkor említettem, megfelelő támogatás esetén szövetségünk Lillafüredet, ezt a természeti szépségekkel megáldott helyet, amely minden kultúrigényt is kielégít, a vidéki sísport középpontjává szeretnénk tenni. Azt óhajtjuk, hogy Lillafüredet ne csak a miskolci és általában a hazai, hanem a külföldi síezők is felkeressék. A szövetség tervei szerint itt egy kisebb gyakorló és egy nagyobb versenysíugrósánc épülhet. Ha tervünk való ra válik, ezen az új sáncon akarjuk egy téli sporthét keretében idei nemzetközi versenyünket lebonyolítani."

 mandavf_34_925.jpg

A téli Palotaszálló egykori képeslapon. Forrás: MANDA

A terv nem maradt az íróasztal fiókjában, hamarosan már az eredményekről olvashatunk: 

"Lillafüreden már épül a téli sporttelep. A lillafüredi Palota-szálló építkezésével kapcsolatban .már a nyáron felmerült az a terv, hogy a környező hegyekben téli sporttelepet és a szálló közelében lévő tavon korcsolyapályát létesítenek. Ezt a sporttelep építkezést a Magyar Síszövetség felügyelete alatt már meg is kezdték és a modern sport követelményeinek megfelelő síugrósánc és szánkópálya építése folyik. A síugrósánc az ország legnagyobb és legmodernebb ilyen építkezése lesz." - adta hírül a Budapesti Hírlap 1930-ban. 

1929 január - Téli sportok Lillafüreden - Forrás: filmhiradokonline.hu

Szánkópálya és síparadicsom

lillafuredkepeslap13.jpg

Télen - Lillafüredi kisvasút állomás és síelők régi képeslapon

Alig egy évvel később pedig már használatba is vették a látogatók a létesítményeket. 1931. január 21-én a Budapesti Hírlap "Lillafüred - a téli sportok paradicsoma" címen jelentetett meg egy cikket, amelyben beszámol az első lillafüredi sporthét előkészületeiről: 

"A Magyar Si Szövetségben lázas tevékenykedésselkészülődnek a lillafüredi sporthét előkészítésén. Külön iroda végzi a szervezés munkálatait és külön rendezőség szorgoskodik az esemény legtökéletesebb megvalósításán. A versenyek lebonyolításának alapföltétele, hogy a szükséges sportépítmények, pályák, berendezkedések megfelelő állapotban legyenek. Ez indította a Magyar Si Szövetség szakértőit arra, hogy megvizsgálják és kipróbálják a Lillafüreden épült két új ugrósáncot és a Hollóstetőről a völgybe lefutó remek bobpályát..."

a_szinva_vizeses_telen-turistalkapja1930_1.jpg

Forrás: Turisták Lapja 1931.

A cikk részletesen beszámol az akkor elkészült téli programlehetőségekről is: 

"Az egri új műút mellett elhaladva, rövid néhány perc alatt elérjük a szánpályát, amely a Bagoly-hegy tetejéről indul és itt a lillafüredi felső tenniszpályák közelében végződik. A pálya hossza 2800 méter. Esése, kitünően kiképzett kanyarjai, a gyönyörű kilátás Európa legszebb és legjobb szánkópályái közé emelik. A szánpálya mellett vezető úton haladva, felérünk a Bagolyhegyre. A hóval födött hegyek most már teljes ragyogásban vannak. A megmozgatott fákról, bokrokról a friss porhó mint ezüst eső hull alá. A szánkópálya kiindulási pontjával szemben, a Kerekhegy oldalában áll egymás mellett a két új ugrósánc. Innen csodás kilátás tárul elénk, a közeli hegyek erdőségeinek rózsaszínben játszó barna vonalán túl a Magastátra fenséges hegy koszorúját látjuk. A nagy ugrósánc elhelyezése ideális, teljesen északi fekvésű, a nekifutó és a talajérési lejtőt a téli nap sugarai alig érintik. [...] A sánc nekifutója 50 méter bosszú. A talajérési lejtő 36 fokos. Két oldalt állnak az emeletes bírói emelvények. A nézőközönség elhelyezésére kitűnő lehetőség van. Az egyes ugrások az elindulástól a kifutóig kitünően láthatók.

A szánkópályán kívül azonban sípályákat is kialakítottak. A helyi élménybeszámoló így mutatja be:  

A Bagolyhegy tetején, léceinket lefelé irányítjuk és egy szánút oldalán haladó sinyomon néhány perc alatt az újhutai síparadicsomba érünk. Itt 1000 hold területen dombok, lankák váltakoznak és rajtuk 35 centiméter magas kitűnő minőségű porhó van. 

Bobpálya

 A szánkó- és sípályán kívül bobpályát is kialakítottak. A fent említett cikk újságírója így számolt be az élményeiről: 

A fák gyorsan visznek dombra fel, dombról le, és csakhamar elérkezünk Hollóstetőre az új bobpálya kiindulási pontjához. Itt is van jól berendezett melegedő. Léceinket most lecsatoljuk, mert előttünk áll a 150 kilós  vasparipa,az ötszemélyes új versenybobok egyike, amelyen utunkat folytatni akarjuk. [...] A pálya természetes völgyben fut, teljesen veszélytelen, mert a kanyarodókban sehol sem fenyeget a kiugrás tehetősége. A pálya kiképzése, vezetése minden igényt kielégít, úgyhogy Lillafüred nagyszerű Lehetőséget ad, hogy a szép, férfias bobsport nálunk innét fejlődésnek induljon.

Síjőring és korcsolyapálya a Hámori-tavon

lillafuredkeepslap09.jpg

Motoros síjöring verseny a Hámori-tavon, korabeli képeslapon

A befagyott Hámori-tó is több téli sportra is alkalmas volt. Ezek közül ki kell emelni a motoros és lovas síjőring pályát. Ez egy olyan sípálya, ahol lóra vagy motorkerékpárra kötött kötéllel húznak egy síelőt. A síelőnek ebben az esetben nincsenek síbotjai,  a motorokat / lovat egy másik személy irányítja. A Magyarság című lapban Thury Lajos így számolt be személyes élményei alapján a Hámori-tavon lefolyt első motoros síjőring versenyről: 

"Piros zászlócskákkal nagy kört tűztek ki a keményen befagyott tavon, azok körül futnak a motorok, hosszú kötélen maguk után vontatva a silalpas kísérletezőket. A motorok mind nagyobb gyorsasággal száguldanak, egyik a másik után villan el a nézők szeme előtt, nyomában az ide-oda hajladozó, egyensúlyozó ember, nehezen állva meg a helyét a hóban, az arcába vágó erős szélben. Az eddigi próbák nagyon biztatóak, a szerdai motoros si-jöring versenyen alighanem kitűnő eredményeket fognak elérni a győztesek."

lillafured_scan_9.jpg

Hokizók a Hámori-tavon. Képeslap a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár gyűjteményéből

A Hámori-tó jegét azonban nemcsak síjöringre használták: a nagyközönség hoki és korcsolyapályaként is igénybe vehette, s műkorcsolya bemutatót is szerveztek a közönség számára. A Pesti Hírlap tudósítója így írt a programról: 

 "Igen nagy közönséget vonzott a Hámori-tó jegén megrartott mükorcsolya-bemutató. Ezen úgy a Wiener Listautverein hölgy résztvevői, mint a BKE műkorcsolyázói nagy sikert arattak. Grete Leiner és Erika Hornung különösen piruetjeikkel és precíz figuráikkal keltettek feltűnést, míg a fiatal magyar műkorcsolyázók közül Imrédy Magda és Pataki Dénes tűnt ki, utóbbi különösen utolérhetetlen biztonsággal és gyorsasággal véghezvitt forgásaival (ülő-piruet). A legnagyobb sikert a BKE kiváló páros műkorcsolyázói, a Rotter-Szőllős pár és a Nemes házaspár aratta, ízléssel és nagyszerű ritmussal összeállított figuráikkal. A bemutatót vitéz Szánthó László, a BBTE szakosztályvezetője állította össze."

lillafuredkepeslap25.jpg

Téli kirándulók a Szinva partján régi képeslapon. Forrás: bedo.hu

Sport másképp - bridge verseny a Palotaszállóban

 A Palotaszállóban azokon a téli napokon is szükséges volt vonzó programokat nyújtani, amikor az időjárás kevésbé volt vonzó a téli sportok szerelmeseinek. Ezeket a napokat hidalta át a bridge verseny éveken keresztül midnen télen. 1933. január 7-én az Újság című lap újságírója így számotl be a helyszínről: 

"Valóságos bridgekülönitmény indult el pénteken hajnalban külön autóbuszokon Budapestről Lillafüredre a háromnapos nemzetközi bridge-csapatversenyre, amelyre felvonult Debrecen, Győr, Miskolc, Sárospatak egész bridgetársadalma és eljöttek a kassaiak is, akik ezzel nemzetközivé avatták a lillafüredi téli kupa vándordíját. Ez a bridgeverseny megmentette Lillafüred vizkereszti week-end közönségének szórakozását. A hó, mintha a föld nyelte volna el (el is nyelté), egyik napról a másikra eltűnt a hegyekből és így a Palota-szálló hölgyvendégei si-ruhában ültek le a bridgeaszlalok mellé kibicelni."

Téli túra Lillafüredre autósoknak és motorosoknak

 Az 1930-as években nem bízták a véletlenre a közönségszervezést sem, s valljuk be, sok esetben jobban csinálták a rendezvénymarkering munkát, mint ma. Gondoljunk csak bele, mekkora munka volt az internet és mobiltelefon előtti világban megszervezni egy programot, amelyre ugyanannyi résztvevőt vártak, mint a mai nagyrendezvényekre! S mindezt úgy, hogy maximális létszám mellett maximálisan elégedett legyen minden résztvevő! 

A közönségszervezés egyik elemeként 1931. február 9-ére téli túrát hirdettek, egy akkor még kiemelt célcsoportnak: az autósoknak, motorkerékpárosoknak, cyklecar-oknak és oldalkocsis motorkerékpároknak, amit persze a megfelelő célközönségnek szóló szaklapokban hirdetttek meg kiemelten. Az alábbi hirdetés az Autó és Motorújság című magazinban jelent meg:

autoesmotor.png

 

 TIPPEK

Lillafüredre ma is érdemes télen is ellátogatni. Néhány program:

A Szent István-barlang télen is egész héten nyitva tart. Részletek>>>

Az Anna-barlangban midnen nap délben van a téli időszakban garantált túra. Részletek>>>

A Függőkertek iylenkor is élményt nyújtanak. Érdemes letölteni hozzá a GUIDE@HAND MISKOLC mobil appot, amelyben számos plusz információ segíti a felfedezést. Részletek>>>

 

Felhasznált források

  • Magyar Nemzeti Digitális Archívum képeslapállománya
  • II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár képeslapgyűjteménye
  • Filmhiradokonline.hu
  • Arcanum Digitális Tudománytár - a cikkben kiemelt folyóiratok és napilapok
  • bedo.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr7114603956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Kövess a Facebookon is!

Címkék

20. század eleje (2) Anna-barlang (7) avas (2) avasi hegy (2) Balassagyarmat (1) Balaton (1) balatonalmádi (1) balatonfüred (1) bánya (2) barlang (6) barlangfürdő (1) bazaltorgonák (1) bazilika (1) Bélapátfalva (1) bevásárlás (2) borászat (2) borturizmus (2) Borvidék (2) Budapest (2) Buják (1) Bükk (17) Bükk-vidék Geopark (6) Bükk-vidék geopark (2) cisztercita (1) császár (1) cseh köztársaság (1) cseh megszállás (1) csizmadia (1) dámvad (1) diósgyőri vár (1) Duna (3) dunai hajózás (3) Dunakanyar (1) Dunamente (3) Eger (3) egri vár (1) Erdőbénye (1) Erdőbényei kádárok (1) Erzsébet királyné (1) esterházy (1) Esterházy (1) Esterházy Pál Antal (1) Észak-Magyarország (21) Esztergom (1) esztergomi vár (1) Eszterházy Fényes Miklós (1) Ferenc József (2) Ferenc József császár (2) Forgách kastély (1) fürdés (1) fürdő (3) fürdőház (3) geotúra (2) gőzhajó (2) gyógyfürdő (3) gyurtyánkő-lócza (1) hajózás (2) Hámor (11) Hámori-tó (11) Hámori tó (11) hámorok (7) Hegyalja (1) Herman Ottó (2) hírességek (11) hosszú hétvége (1) Húsvét (1) I. világháború (1) idegenvezetés (1) ipar (1) Ipolytarnóci Ősmaradványok (2) Istállóskő (1) Kádárok (1) Kádártánc (1) karácsony (2) Karva (1) kastély (2) keszthely (1) kirándulás (20) kirándulások (33) Komarno (3) Komárom (4) komáromi erőd (2) Kubinyi Ferenc Múzeum (1) legendák (10) líceum (1) Lillafüred (14) magazin (2) marketing (1) Mátra (1) MÁV (1) mesterségek (1) metszet (1) miocén (1) Miskolc (16) miskolc (2) Miskolctapolca (1) népszokások (1) Nógrád megye (7) Novohrad-Nógrád Geopark (7) nyaralás (2) ősember barlang (1) ősfa (1) pálosok (1) pálos kolostor (1) Palotaszálló (6) Parád (1) Párkány (1) pest (1) Pest-Buda (1) promóció (1) Pulszky (1) pünkösd (1) Pyrker érsek (1) Salgó (1) Salgótarján (1) shoppingolás (2) síelés (1) Sissi (1) Sissy (2) Sissy császárné (3) Somoskő (2) strand (1) Szalajka-völgy (2) szánkózás (1) szarvas (1) Szarvaskő (3) Szécsény (1) szécsény (1) székesegyház (1) szeleta-barlang (1) Szentlélek (2) Szent István-barlang (6) Szent István-cseppkőbarlang (5) Szent István cseppkőbarlang (6) Szilvásvárad (2) szilveszter (1) Szirák (1) Szokások (1) szőlőművelés (1) Szüret (1) Tamási (1) Tessedik Sámuel (2) timsó (1) Tokaj (2) tokaj-hegyalja (1) Tokaj-hegyalja (1) Tokaji borvidék (1) Tolna-megye (1) Tourinform (1) túrázás (3) turistaság (2) turisztikai marketing (2) turizmus (3) újév (1) UNESCO Világörökség (2) ünnep (6) ünnepek (6) üveghuta (1) Vadászat (1) vaddisznó (1) vár (4) várséta (1) vártúra (4) vásár (2) vasúti kedvezmény (1) Vas Gereben (1) Visegrád (1) weekend (1) Wesselényi Miklós (1) Zsófia főhercegnő (1) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Bővebb infó, adatvédelmi szabályzat: https://www.innotime-hungary.com 

süti beállítások módosítása