Ilyen volt egy lillafüredi iskolai kirándulás 1938-ban
Ilyen volt egy lillafüredi iskolai kirándulás 1938-ban

A Csongrádi M. Kir. Állami Szent Imre Gimnázium 1938. évi évkönyvében találtam rá az azévi lillafüredi cserkészkirándulás élménybeszámolójára.  

5686873d36447-lillafured_1.jpg

Az idén 90 éves lillafüredi Palotaszálló és a Függőkertek régi képeslapon

Május hó 23-án, kedden reggel gyorsvonattal indultunk Lillafüredre, hogy megszemléljük az ottani cseppkőbarlangot.

A miskolci pályaudvarról autókon és erdei hegyi vonattal értük el Lillafüred-Puskaporos megállót. Egy ...

Séta a bujáki várromnál az 1860-as években
Séta a bujáki várromnál az 1860-as években

Nógrád megyében számos olyan végvár található, amely a török hódoltság előtt jelentős katonai erődítményként működött, azonban mára csak nyomai láthatóak. Ezek már a 19. században is vonzották az érdeklődőket. A Vasárnapi Újság többször is foglalkozott pl. a bujáki várral, előbb 1861-ben, majd az 1864. májusi első számában megjelent olvasmányos cikk kalauzolta el ide az olvasókat.

Milyen lehetett a vár a fénykorában?

 

bujak_lendhardt.jpg

Lenhardt ...

Sissi első látogatása Magyarországon, amely egy tragédiával ért véget
Sissi első látogatása Magyarországon, amely egy tragédiával ért véget

1857. május 4-én kezdődött Ferenc József császár és Sissi császárné első közös látogatása Magyarországra, amelynek több célja volt: a tartomány problémáinak megismerése mellett a császár az országos körút állomásain tervezte bemutatni alattvalóinak a császárnét és a kislányait, valamint a látogatással szerették volna javítani a  Haynau-korszak utáni közhangulatot. A programnak azonban egy nem várt tragédia vetett idő előtt véget. 
vasarnapiujsag_1857_pages163-163-page-001.jpg

A ...

Ilyen volt a sziráki kastély közel 160 éve
Ilyen volt a sziráki kastély közel 160 éve

Szirák felkeresése ma is különleges program a Novograd-Nógeád Geoparkba látogatók számára, de már a 19. században is cikkek jelentek meg a telekiek kastélyáról, többek között 1864 áprilisában a Vasárnapi Újság is foglalkozott a kastély történetével. 

szirakvu1864apr17szirak-page-00301.jpg

A kastély 1864-ben. Forrás: Vasárnapi Újság

Kastélytörténet dióhéjban

 

A már a szarmaták által is lakott település 60 km-re fekszik a fővárostól, a középkortól jegyzett kastélya ma ...

Ilyen volt a szentléleki pálos kolostor 1860-ban
Ilyen volt a szentléleki pálos kolostor 1860-ban

A szentléleki pálos kolostort a XIV. század első tizedeiben alapította az Ákos nemzetségéből származó István nádor, s egészen az 1500-as évek elejéig használták a szerzetesek, mígnem 1526 és 1541 között, Szapolyai János és Habsburg Ferdinánd kettős királysága idején néptelenedett el. Gazdátlanul hagyott épületei tönkrementek, elpusztultak, templomának romjai azonban ma is látogathatóak.

A pálos templom egykori egyhajós épülete 20,5 méter hosszú ...

Egy szenzációs bejelentés 1893-ból
Egy szenzációs bejelentés 1893-ból

20190322_105551.jpg

1893. február 15-én Herman Ottó a Természettudományi Társulat nyilvános szakülésén mutatta be a miskolci Bársony-ház alapozásánál talált leleteket, amelyről a Budapesti Hírlap másnap így számolt be: 

"Herman Ottó jelentést terjesztett elő a miskolci őskori — paleolit — leletről, mely három darab szarukőszerű kova-szakolcából áll, a melyek közül különösen a két nagyobb darab nem csak nagyságával, hanem azzal is kitűnik, hogy teljesen ...

Túra Egertől Miskolcig 1892-ben
Túra Egertől Miskolcig 1892-ben

szarvasko1853.jpg

"Valóban nem tudom, a Bükk mely képét nevezzem a legszebbnek? Egyik sem marad a másiknak mögötte és egyik sem múlja felül a másikat; mind szép, páratlan a maga nemében"

- írta elragadtatottan Jurmann Győző 1892-ben a Turisták Lapjában. Ugyan a Bükkből úti leírások már a 18. században is születtek, igazából a 19. század harmadik harmadától vált a turisták célpontjává, amelyben nagy szerepelt játszottak az érintetlen, sűrű, vadregényes ...

Téli látogatás Lillafüred csodavölgyében - 1929-ben
Téli látogatás Lillafüred csodavölgyében - 1929-ben

1929. január 27-én érdekes cikk jelent meg a Budapesti Hírlap hasábjain Téli látogatás Lillafüred csodavölgyében címmel, Losonczy Zoltán tollából. A cikk bemutatta Lillafüred létrehozásának akkor már 40 éves történetét, valamint kitért az akkor még építés alatt álló Palotaszálló, valamint az akkor szintén kiépítés alatt lévő, ma a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által működtetett és a vendégek körében azóta is nagyon népszerű  Anna-barlang ...

Kirándulások Szarvaskőre a 19. század közepén
Kirándulások Szarvaskőre a 19. század közepén

Mostanság sokat hallani a Bükk-vidék Geoparkról , amely különleges programokkal várja a térségbe érkező vendégeket, összekötve a Bükk geológiai és épített örökségét. Legyenek a turisták aktív kikapcsolódásra vágyók, a térség várai és egyéb épített öröksége, vagy éppen a térség fürdői iránt érdeklődők, az ide látogatók ma sok-sok szállás és programlehetőség közül válogathatnak. Nem volt ez azonban mindig így.  

szarvasko1870.jpg

Szarvaskő Ludwig ...

"Ahol Herman Ottó pihent"
"Ahol Herman Ottó pihent"

ujidok_1906_2_pages162-163-page-001.jpg 

105 évvel ezelőtt, 1914. december 27-én halt meg Herman Ottó, a 19. század második felének, 20. század elejének egyik legjelentősebb kutatója, tudósa, politikusa, aki egyaránt jelentős eredményeket ért el a hazai ornitológia terén, összegyűjtötte és leírta a magyarországi pók- és halfajokat, a hazai népélet kutatójaként etnográfusként is kiemelkedő kutatásai voltak, s nem utolsó sorban neki köszönhető, hogy közel két évtizedes küzdelem árán  ...

Kövess a Facebookon is!

Címkék