Ilyen volt egy lillafüredi iskolai kirándulás 1938-ban

A Csongrádi M. Kir. Állami Szent Imre Gimnázium 1938. évi évkönyvében találtam rá az azévi lillafüredi cserkészkirándulás élménybeszámolójára.  

5686873d36447-lillafured_1.jpg

Az idén 90 éves lillafüredi Palotaszálló és a Függőkertek régi képeslapon

Május hó 23-án, kedden reggel gyorsvonattal indultunk Lillafüredre, hogy megszemléljük az ottani cseppkőbarlangot.

A miskolci pályaudvarról autókon és erdei hegyi vonattal értük el Lillafüred-Puskaporos megállót. Egy miskolci úriasszony meghívására szálltunk itt le, hogy megnézzük a Puskaporos festői sziklaletörései alatt fekvő Magyar-Házat, melynek régi és új matyó, székely és kalotaszegi stílusos magyar bútorzatú szobáinak megtekintése után felmentünk a vízeséshez és a Palota-szálló függőkertjei alatt elnyúló Anna- barlangot tekintettük meg.

86472.jpg

A Palotaszálló a Függőkertekkel és az Anna-barlang bejáratával 1930-ban. Forrás: Fortepan

Bejárása 25 percet igényel. A barlang falait mésztufa alkotja, mohára, málnaszemekre, kelvirágra és virágbimbókra emlékeztető, csomókban és fürtökben lógó képződmények; ezenkívül vannak pókhálószerű kövületek is, amilyenek más ismert cseppkőbarlangban nem fordulnak elő. Mindezek egészen szokatlan és különös jelleget adnak ennek a barlangnak. A „Hall“, „Északi fény“, „Jézus szent szíve“, „Szent Péter hálója“, „Paradicsom“ és „Kórus“ nevű termeit sorba jártuk.

img_6940_1.jpg

Így láthatták 1938-ban is az Anna-barlangot a látogatók. Saját fotó

A barlangból ki jövet a Palotaszálló függőkertjein át a szálló melletti Hámori tavat szemléltük meg, majd a Palota-szállónak csodásán szép termeiben gyönyörködtünk.

 pestihirlapkepesmelleklet_1936_pages328-328_page-0001_1.jpg

A Hámori tó 1936-ban. Forrás: Pesti Hírlap Képes Melléklet

A déli vonattal indultunk vissza Miskolcra. Itt ebéd után felsétáltunk az Avasra, ahol a nagyobb fiúk pihenve, a kisebbek játszva töltötték el ebéd utáni pihenőjüket. Innen lesétálva Miskolc két nevezetes templomát tekintettük meg, a görög katolikus és a történelmi hírességű, értékes műkincsekben dús görög keleti templomot. Majd a városon végigsétálva kimentünk az állomásra, hogy az esti gyorssal induljunk hazafelé. Gyorsvonatunk 70 perces késéssel érkezett a Keleti pályaudvarra, és így a Budapesten lekésett csatlakozás miatt egy kis késéssel érkeztünk haza.

TIPP: Aki többet szeretne tudni Lillafüred barlangairól, a barlangi túrákról, programokról, érdemes nyomon követnie a Bükk-vidék Geopark Facebook oldalát, valamint a Lillafüred barlangjai című Facebook oldalt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr8115713296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wmitty · http://utanamsracok.blogspot.com 2020.05.24. 07:54:45

És idén 90 éves a Palotaszálló, hamarosan kezdődnek az erre emlékező ünnepségek.

gigabursch 2020.05.24. 09:48:36

Meseszép hely és zseni volt, aki ide álmodta meg a Palotaszállót.

horex · http://horex.uw.hu/ 2020.05.24. 17:18:08

A képeslapon 1928 van irva. Akkormost '38 vagy '28?

Kövess a Facebookon is!

Címkék