Sissi első látogatása Magyarországon, amely egy tragédiával ért véget

1857. május 4-én kezdődött Ferenc József császár és Sissi császárné első közös látogatása Magyarországra, amelynek több célja volt: a tartomány problémáinak megismerése mellett a császár az országos körút állomásain tervezte bemutatni alattvalóinak a császárnét és a kislányait, valamint a látogatással szerették volna javítani a  Haynau-korszak utáni közhangulatot. A programnak azonban egy nem várt tragédia vetett idő előtt véget. 
vasarnapiujsag_1857_pages163-163-page-001.jpg

A császári párról készült metszet a Vasárnapi Újság 1857. május 10-i számában

A szabadságharc 1849-es bukása még élénken élt az emberekben - mi sem mutatja jobban, mintsem hogy az egyik legfontosabb császári intézkedés a látogatás elején a teljes körű amnesztia volt mindazok számára, akik a "felségárulás, felkelés vagy lázadás bűntényei miatt" börtönben voltak vagy eljárás zajlott ellenük. A helyzetet jól példázza, hogy amikor Arany Jánost felkérték a császári pár köszöntésére, ő betegségre hivatkozva elutasította a lehetőséget - cserében megírta A walesi bárdok című versét. 

A látogatás előkészítésével Albrecht főherceget bízták meg, aki már februárban elkezdte az egyeztetéseket. Óramű pontossággal tervezték meg a császári pár minden percét, fokozott biztonsági óvintézkedéseket vezettek be, s még arra is ügyeltek, hogy a sajtó csak a hivatalos híreket közölje. Falk Miksát bízták meg a tudósítások megírásával, az ő cikkei jelentek meg aztán a Budapesti Hírlapban, a többi lap pedig innen vehette át az élménybeszámolókat. 

A császári pár május 4-én az Adler nevű gőzhajóval indult el Bécsből. A hajó mindössze egy rövid pihenőre állt meg Komáromban, így ez lett az első hely, ahol Sissi császárné magyar földre lépett. A komáromiak ennek a látogatásnak az emlékére nevezték el a kikötőnél lévő szigetet Erzsébet-szigetnek, később pedig a komáromi  hidat Erzsébet hídnak. A gőzhajót szakaszonként váltakozó további hajók követték. 

Diadalkapuk, tűzijáték, felvonulások 

 

Fényes parádé közepedte érkezett meg a császári pár Budára. Tiszteletükre diadalkaput emeltek, a következő napokban pedig se szeri, se száma nem volt a protokoll rendezvényeknek - felvonulások, bálok, fogadások tarkították a napokat, amelyről Falk Miksa időről időre beszámolt.

vasarnapiujsag_1857_pages159-159-page-001.jpg

A császári pár tiszteletére emelt diadalkapu Pesten. Forrás: Vasárnapi Újság 1857. 

Az előkészítés során kiemelten figyeltek arra, hogy a programban számos, a köznép hangulatát javító, szórakoztató esemény is legyen. Május 8-án este pl. díszkivilágítást kapott a főváros - ami számunkra a megszokott és mindennapi Budapest képét jelenti, azonban hozzá kell tenni, hogy mindez a közvilágítás előtti időkben történt. A Pesti Naplóban olvashatjuk: 

"Budavárának 1500 léggojyóból álló, tarka szinü ivezetet képező uriutczája Ö cs. kir. Felségeiket az igen nemes ízléssel díszített, a tömérdek lángok tengerében egyik legkedvesebb látványt nyújtó budai városhoz vezeté, mely a maga szépségében a gyémánttüzbe borult diszpiaczi kuttal versenyzett.
Szintúgy
a pesti község is fáradozásait a legfényesb siker által koszoruzva látta a légszesz lángba borult tanácsháznak kápráztató látványa által, valamint a mindenki szivébe mélyen bevésett „Ferencz József“ és Erzsébetnevet tüzfényben ragyogtató harminczad-éptiletben. Igen diszes és elmés volt továbbá a régi redoute-épület kivilágítása, s talán a tömérdek szép közt a legszebb volt a művészetet és természetet magában egyesitett színházi sétány, ha- bogy a látottak nagy tömege mellett általában Ítéletet képezhetni."

Az éjszakai látogatás végén az uralkodópár visszatért a várba - a programnak azonban ekkor következett be a fénypontja. 


"Az általános lelkesedés legmagasb tetőpontját ez estvén azon pillanatokban érte el, midőn a legmagasb uraságok a császári várpalótába visszatérvén a cs. k. udvari tíizmüvész Stuwer által előkészített tüzjáték meggyujtatott.
Az egész nagy austriai birodalom kevés oly hatásteljes pontot nyújthat efféle látványra, mint a pesti lánczhídnak ez alkalomra választott két közép oszlopa, és a művészileg kifejtett látvány pompája feletti legnagyobb bámulat az ezer meg ezer örömben fel- zajgó torkokat mintegy varázsütéssel elnémitá, mig a csaknem mintegy kettős zuhatagból ezer meg ezer ragyogó csillagot a Dunába szóró zár-képlet megpillantása minden ajkat a bámulat és elragadtatás egyetlen hangbani kitörésére nyitott meg."

Budáról több ütemben tervezték a magyraoszági körutazást lebonyolítani, első programként az Alföldet kereste fel a császári pár. A fényes programoknak itt sem szakad vége, tudjuk, hogy pl. Békés megyében pl. tízezer fős lovas bandériumot állítottak ki a császár fogadására.  

A tragédia

A programot egy családi tragédia szakította azonban félbe. A császári pár két kislánya, az akkor két éves Zsófia és az egy éves Gizella május 5-én csatlakozott a szüleihez. Az eredeti terv az volt, hogy a kis főhercegnők a szülőkkel együtt az Adler gőzhajón érkeztek volna meg Pest-Budára, azonban a szervezőbizottságban felmerült, hogy a császári hajót fogadó üdvözléssel járó zajok megijeszthetik a két kislányt, ezérta kormányzóság azt javasolta, hogy a két kisgyermek külön hajón vagy vonaton érkezzen meg szüleikhez. A rossz idő ellenére a kis főhercegnőket így is nagy sokaság fogadta a kikötőnél.

sophieaustria.jpg

Zsófia főhercegnő. Forrás: wikipédia

Néhány nappal az érkezésüket követően a két kislány azonban megbetegedett, ezért az alföldi körutazást el is kellett halasztani néhány nappal. Május 13-tól naponta küldtek tájékoztatást Budáról a főhercegnők nagyszüleinek. 

kaiserliche_familie_litho.jpg

A császári pár a kislányaikkal. Franz Empfinger litográfiája. Forrás: wikipédia

Május 17-ére Gizella ugyan meggyógyult, azonban Zsófia foglázban és vérhasban szenvedett. Erzsébet a legtöbb időt a gyerekek ágyánál töltötte, Ferenc József pedig az államügyekkel foglalkozott egészen május 20-ig, mikorra javulni látszott Zsófia állapota is. Végül május 23-án a császár és felesége elindult alföldi körútjára, a gyerekek azonban Budán maradtak dr. Götz bécsi gyermekorvos kezelése alatt. 

A körút debreceni állomására érkezve távirat várta az uralkodópárt, amely Zsófia hercegnő állapotának romlásáról számolt be. Az aggódó szülők azonnal visszautaztak Budára. A császár Albrecht főherceget kérte fel, hogy a császári kísérettel fejezze be a körutat - így Tarcalra, illetve Tokajba már csak Albrecht érkezett meg a császári kísérettel. 

Május 29-én délelőtt érkezett vissza Budára az uralkodópár - azonban már csak elbúcsúzni tudtak a kicsi főhercegnőtől. A holttestet május 31-én a Vártemplomban ravatalozták fel, másnap pedig mindenki Bécsbe utazott a temetésre, a magyarországi programot pedig bizonytalan időre felfüggesztették. 

A halálesetről így számolt be a Családi Lapok:

"Pest, május 30. Ma Zsófia Főherczegnő ő császári Fensége, Ő cs. kir. Felségeik idősb leánya kimúlásáról szóló, minden szivet mélyen megrázó tudósítást kell közölnünk. Miután még nehány nap előtt a legvigasztalóbb reményeket fejezhetők ki, tetszett a Mindenható kifürkészhetlen akaratának az általánosan szeretett Császári Pár első sarjadékát, ezen gyöngéd, kedves virágot olly korán egy jobb hazába szólitni.
Zsófia
Főherczegnő Ő cs. Fensége tegnap máj. 29-én esti 1/4 10 órakor elhunyt.
Ő
Felségeik ezen olly bensőleg szeretett gyermek vesztesége által a legmélyebb gyászba borulva, ma d. e. 10 órakor külön vonaton Bécsbe utaztak, hová Gizella Főherczegnő Ő cs. Fensége már a 9 órai vonattal előre ment.
Bizonyára
mint egy nehéz villámcsapás száll le ezen fájdalomteljes esemény az Ő Felségeik jelenléte fölötti örömtől annyira áthatott országra, s valamint minden szív az imádott császárné elé repült, úgy most mindnyájan osztozni fognak az általánosan szeretett Honanya fájdalmában, mellynek nagyságát toll le nem Írhatja és csak az anyai szív érezheti.
Ha egy nép áldáskivánatai, annak szeretete és hűsége—mellyet bizonyára a gyász napjai tüntetnek ki legfényesebben — a mélyen megszomorodott császári Szülőknek némi vigaszt nyújtani képesek, úgy fogadják azt Őcs. k. Felségeik szokott keggyel és jósággal, mert hiszen a részvét általános és benső.
A boldogult Zsófia Főherezegnő Őcs. Fensége hullája egyelőre Budán visszamaradván, vasárnap május 31-én délelőtti 10 órától délutáni 4 óráig a cs. k. várlaki templomban nyilvánosan ki fog tétetni, és hétfőn junius 1-jén reggel a cs. k. várlaki templomból a pesti pályaudvarba vitetik, hogy külön vonaton Bécsbe szállittassék."

Így ért véget Sissi első látogatása Magyarországon. 
birth_of_sophie.jpeg

Josef Kriehuber metszete az uralkodópárról és újszülött kisbabájukról, Zsófiáról. Forrás: Wikipédia

 

A cikk forrásai: 

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr8515656388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Puller István 2020.05.03. 20:11:08

Ő Felségeik kimúlt leányának cs. k. hullája, wáá! Úgy tűnik, a Családi Lapok megbecsült munkatársai közé egy meg nem értett humorista is beférkőzött. Isten éltesse őt haló poraiban is!

Argus_ 2020.05.03. 22:38:45

Az akkoriban 27 éves császár és 20 éves császárné a Bach-rendszer éveiben (1850-1859) nem örvendett éppen túl nagy népszerűségnek Magyarországon. Ez még bőven a neoabszolutista magyar-ellenes elnyomás időszaka volt nálunk. A hazai nemesség egy része ugyanakkor még ekkor is Habsburg-pártinak számított: eremitha.blog.hu/2020/05/03/nemeseink_es_vezetoink_tortenelmi_onzese_ezer_ev_tavlataban

kugi · http://kugi.blog.hu 2020.05.03. 22:43:56

Ferenc József anyja bizonyára ezért sem zárta a szívébe Sissit és a magyarokat: a nevét viselő kisunoka magyar földön halt meg.

Fánkevő Fáncsi 2020.05.04. 03:32:18

Milyen tapintatosak voltak akkoriban. "kimúlt ... hullája"

Hirdetés

Kövess a Facebookon is!

Címkék

20. század eleje (2) Anna-barlang (7) avas (2) avasi hegy (2) Balassagyarmat (1) Balaton (1) balatonalmádi (1) balatonfüred (1) bánya (2) barlang (6) barlangfürdő (1) bazaltorgonák (1) bazilika (1) Bélapátfalva (1) bevásárlás (2) borászat (2) borturizmus (2) Borvidék (2) Budapest (2) Buják (1) Bükk (17) Bükk-vidék geopark (2) Bükk-vidék Geopark (6) cisztercita (1) császár (1) cseh köztársaság (1) cseh megszállás (1) csizmadia (1) dámvad (1) diósgyőri vár (1) Duna (3) dunai hajózás (3) Dunakanyar (1) Dunamente (3) Eger (3) egri vár (1) Erdőbénye (1) Erdőbényei kádárok (1) Erzsébet királyné (1) esterházy (1) Esterházy (1) Esterházy Pál Antal (1) Észak-Magyarország (21) Esztergom (1) esztergomi vár (1) Eszterházy Fényes Miklós (1) Ferenc József (2) Ferenc József császár (2) Forgách kastély (1) fürdés (1) fürdő (3) fürdőház (3) geotúra (2) gőzhajó (2) gyógyfürdő (3) gyurtyánkő-lócza (1) hajózás (2) Hámor (11) Hámori-tó (11) Hámori tó (11) hámorok (7) Hegyalja (1) Herman Ottó (2) hírességek (11) hosszú hétvége (1) Húsvét (1) I. világháború (1) idegenvezetés (1) ipar (1) Ipolytarnóci Ősmaradványok (2) Istállóskő (1) Kádárok (1) Kádártánc (1) karácsony (2) Karva (1) kastély (2) keszthely (1) kirándulás (20) kirándulások (33) Komarno (3) Komárom (4) komáromi erőd (2) Kubinyi Ferenc Múzeum (1) legendák (10) líceum (1) Lillafüred (14) magazin (2) marketing (1) Mátra (1) MÁV (1) mesterségek (1) metszet (1) miocén (1) Miskolc (16) miskolc (2) Miskolctapolca (1) népszokások (1) Nógrád megye (7) Novohrad-Nógrád Geopark (7) nyaralás (2) ősember barlang (1) ősfa (1) pálosok (1) pálos kolostor (1) Palotaszálló (6) Parád (1) Párkány (1) pest (1) Pest-Buda (1) promóció (1) Pulszky (1) pünkösd (1) Pyrker érsek (1) Salgó (1) Salgótarján (1) shoppingolás (2) síelés (1) Sissi (1) Sissy (2) Sissy császárné (3) Somoskő (2) strand (1) Szalajka-völgy (2) szánkózás (1) szarvas (1) Szarvaskő (3) Szécsény (1) szécsény (1) székesegyház (1) szeleta-barlang (1) Szentlélek (2) Szent István-barlang (6) Szent István-cseppkőbarlang (5) Szent István cseppkőbarlang (6) Szilvásvárad (2) szilveszter (1) Szirák (1) Szokások (1) szőlőművelés (1) Szüret (1) Tamási (1) Tessedik Sámuel (2) timsó (1) Tokaj (2) Tokaj-hegyalja (1) tokaj-hegyalja (1) Tokaji borvidék (1) Tolna-megye (1) Tourinform (1) túrázás (3) turistaság (2) turisztikai marketing (2) turizmus (3) újév (1) UNESCO Világörökség (2) ünnep (6) ünnepek (6) üveghuta (1) Vadászat (1) vaddisznó (1) vár (4) várséta (1) vártúra (4) vásár (2) vasúti kedvezmény (1) Vas Gereben (1) Visegrád (1) weekend (1) Wesselényi Miklós (1) Zsófia főhercegnő (1) Címkefelhő

Impresszum

Az oldalt az InnoTime Hungary Kft működteti. 

Bővebb infó, adatvédelmi szabályzat: https://www.innotime-hungary.com 

süti beállítások módosítása