Utazások a múltban

Anekdota Tessedik gazdasági iskolájának épületéről

2018. október 04. 20:03 - NagyJ

Érdekes történetet olvashatunk Tessedik Sámuel gazdasági iskolájának épületéről a Magyar Gazdaságtudományi Szemle 1895. évi évfolyamában, Ruisz Gyula írásában. Az épület ma is áll, 2019 tavaszán a Tessedik Sámuel Múzeum új állandó kiállítása nyílik meg a falai között. 

dr-nador-jeno-dr-kemeny-gabor-tessedik-samuel-elete-es-munkaja-13948780-eredeti.jpg

Tessedik Sámuel iskolája, amely hamarosan a Tessedik Múzeum új kiállításának ad otthont. Épült 1791-ben. A világ első mezőgazdasági iskolája volt. 

Az anekdota, ahogy a folyóiratban megjelent: 

"Midőn Békésvármegye adminisztrátora, Lovász, Szarvasra jött, sötét rágalmazások folytán Tessedik ellen annyira fölingerült volt, hogy a berágalmazott hazaárulóval beszélni, sőt ötet látni sem akarta. Midőn aztán a kegyelmes urnak, a hídhoz menve, az iskolai és intézeti épület szárnya szemébe ötlött, kérdezé: Micsoda épület ez? Hisz ez egy szabályos épület, holott én egy karrikaturáról hallottam.

Tovább menve, megtekinté az épület frontját. Megállott és mondá: - Ej kivülről oly szép ez az épület, meg kell néznem a belsejét is.

Bent a lépcsőházban ö exczellencziáját 170 szövő asszony fogadta. Arra a kérdésére, hogy mit akar itt ez a sok asszony? — bemutatták neki a szarvasi, czigari és erdélyi gyapjúból készült finom munkáikat.
Ő exczellencziája kérdezé : Honnét kaptátok a selymet e finom szövéshez ?
— Hisz ez gyapjú, nem selyem — válaszoltak a nők.

A kegyelmes ur erre lábával dobbantott és mondá: Hát szabad a főnököt ennyire vakmerően és szabadon meghazudtolni és megcsalni? Aki Tessediket ezentúl rágalmazni meri, ugy mint eddig történt, az minden kímélet nélkül elveszti hivatalát.

Ezentúl békét hagytak Tessediknek, de csak addig, mig a főispán élt.

Az iskolaépület eredeti alakjában. Forrás: OSZK, MEK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://utazasokamultban.blog.hu/api/trackback/id/tr814282077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.